“Φρόνημα και όχι φρόνιμα, η απάντηση στο νέο – οθωμανικό επεκτατισμό”

Πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Αριστοτέλης» του ξενοδοχείου Holiday Inn  στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης κι Ανασυγκρότησης (Ρ.ΕΥ.Μ.Α) με θέμα «Νεο-Οθωμανικός Επεκτατισμός: Μπορούμε να μετατρέψουμε την απειλή σε ευκαιρία;»

Στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος και πρ. υφυπουργός κ.Αθανάσιος Σκορδάς υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Πίσω από τον τουρκικό επεκτατισμό, κρύβεται μια κουλτούρα αυτοκρατορίας, που έρχεται από την εποχή πριν τους Νεότουρκους κι έχει διαποτίσει την τουρκική κοινωνία, πέραν των ελίτ της γείτονος χώρας. Κρύβεται επίσης μια μακρά περίοδος εθνικής στρατηγικής που υπηρετείται πιστά από κάθε πολιτική δύναμη η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη διακυβέρνησης της Τουρκίας. Επίσης, κρύβονται δισεκατομμύρια δολάρια, που έχουν ξοδευτεί σε συνεχή ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με όπλα τελευταίας τεχνολογίας τα οποία και τη στρατιωτική ισχύ της γείτονος επικυρώνουν, και την τουρκική στρατιωτική βιομηχανία βοηθούν να αναπτυχθεί.

Αξιοποιεί βέβαια, τη δική μας παρακμιακή πορεία, την πλήρη απουσία στρατηγικής, την αδυναμία να εξαιρέσουμε τα εθνικά μας θέματα από την έτσι κι αλλιώς άσφαιρη κι ανούσια πολιτική αντιπαράθεση, και την αδυναμία μας να ορθώσουμε το εθνικό μας φρόνημα απέναντι στα επεκτατικά της σχέδια.

Όταν ο Ερντογάν μιλάει για τα «σύνορα της καρδιάς τους», ασφαλώς δεν εννοεί ούτε τη Θράκη, ούτε τη Θεσσαλονίκη. Εννοεί τη Βιέννη, το απώτατο όριο διείσδυσης στην Ευρώπη, στο οποίο έφτασαν ποτέ οι Τούρκοι. Γι αυτό η αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου πρέπει να γίνει πανευρωπαϊκή υπόθεση…

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, δυο είναι οι κύριες στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας: Κάποιοι εισηγούνται την πολιτική του κατευνασμού, που ακολουθούμε επί πολλά χρόνια και που σημαίνει να καθόμαστε φρόνιμα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις κάθε είδους. Εμείς, συντασσόμαστε με όσους υποστηρίζουν τη στρατηγική ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ισχύος, η οποία προϋποθέτει φρόνημα.

«Ο κόσμος σήμερα βρίσκεται σε μια μεταβατική διαδικασία συστημικών αλλαγών», επεσήμανε στη δική του εισήγηση ο καθηγητής και πρ. υπουργός κ.Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε: «Οι ισορροπίες αναδιατάσσονται σε πλανητικό και περιφερειακό επίπεδο. Όπως κάθε περίοδος συστημικών αλλαγών έτσι και αυτή υποκρύπτει κινδύνους, απειλές αλλά και ευκαιρίες για χώρες όπως η Ελλάδα.

Η θωράκιση της χώρας μας από τις απειλές και η μεγιστοποίηση του εθνικού συμφέροντος είναι το μεγάλο διακύβευμα στη περίοδο της πολυετούς και πολύμορφης κρίσης που περνάει ο τόπος.

Αυτό προϋποθέτει: α. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου σε επίπεδο οικονομίας. β. Σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και πολιτικό κλίμα συνεννόησης. γ.Πολλαπλασιασμό της ισχύος της χώρας μέσα από την αξιοποίηση συμμαχιών σε τρεις άξονες: τον ατλαντικό, τον ευρωπαϊκό και τον μεσογειακό.

«Η αύξηση του μεγέθους της Τουρκίας και ιδιαίτερα της στρατιωτικής της ισχύος, της επιτρέπουν να διεκδικεί θέση κύρους στο διεθνές σύστημα» υποστήριξε στην ομιλία του ο καθηγητής κ.Ηλίας Κουσκουβέλης. Σε άλλο σημείο, ο καθηγητής υπογράμμισε: «Η ικανότητα προβολής ισχύος τού επιτρέπει να επιχειρεί να αποκομίσει οφέλη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών, χωρίς ωστόσο να φθάνει στην πολεμική σύγκρουση… Σε κάθε περίπτωση, η συσπείρωση του είναι χρήσιμη και για άλλους λόγους. Πρώτον διότι η Τουρκική οικονομία, που πάσχει από ρευστότητα, μπορεί να επιδεινωθεί. Δεύτερον, διότι οι σχέσεις με την Ε.Ε. θα επιδεινωθούν και αυτές. Και τρίτον, σημαντικότερο, ότι από την άνοιξη και μετά αναμένεται η δραστηριοποίηση του ΡΚΚ στο εσωτερικό της Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τέλος, ο Ερντογάν έχει μπει σε μία λογική τριβών με τη Δύση και φθοράς της Ελλάδας ειδικότερα…

 Η Ελλάδα, με αυτά ως δεδομένα, χρειάζεται αφενός προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, αφετέρου δραστηριοποίηση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, σε όλα τα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά fora, ώστε η γειτονική χώρα, στο βαθμό που συνεχίζει αυτήν την τακτική, να υφίσταται το κόστος της συμπεριφοράς της».

Ο πολιτικός επιστήμων κ.Λευτέρης Κουσούλης στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι η χώρα έχει πέσει σε μία παγίδα αδυναμίας κατανόησης. Αποδέχθηκε μεγάλη μερίδα του λαού ότι «η γη είναι επίπεδη». Αποδέχθηκε τις απλουστευτικές ερμηνείες και τις ισοπεδωτικές εξηγήσεις.

Οι πολιτικές δυνάμεις περισσότερο προσχώρησαν στην ευκολία αυτή, παρά επιχείρησαν να αναλάβουν το κόστος της επίπονης επεξήγησης των πραγματικών συνθηκών.

Έτσι δεν διαμορφώθηκε η αναγκαία συνείδηση που θα συντελούσε ώστε η χώρα να κινηθεί σε ένα δρόμο εξόδου.

Το παλιό και το νέο.

Οι Έλληνες και οι ξένοι.

Εμείς και αυτοί.

Ως ερμηνευτικό σχήμα απέδωσε πολιτικά αποτελέσματα και εγκατέστησε τη χώρα στην παγίδα ακατανοησίας.

Η υπεράσπιση του ορθού λόγου είναι το μέτωπο σήμερα.

Και η μόνη απελευθέρωση από την παγίδα.

Τέλος, ο Γραμματέας του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος, πρ. ευρωβουλευτής και Περιφερειάρχης κ.Μανώλης Αγγελάκας, στην εισήγησή του αναφέρθηκε αφ’ ενός  στην ανάγκη  αφύπνισης  του  Ελληνικού  λαού ενώπιον της Τουρκικής απειλή και αφετέρου στην προτεραιότητα  που πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της ενότητας και της εθνικής συνεννόησης. Ακολούθως, παρουσίασε συνοπτικά τις προτάσεις του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος, αναφερόμενος:

– στην ενίσχυση  της αμυντικής ικανότητας της χώρας με τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής  Ασφάλειας, την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, τη θεσμοθέτηση της  ενεργούς εφεδρείας και την επαναξιολόγηση της λειτουργίας και της απόδοσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας

– στα μέτρα για στήριξη των ακριτών μας  όπως η επαναλειτουργία σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών που έκλεισαν, τη χρήση τηλεϊατρικής για απομακρυσμένες περιοχές, το χαμηλό ή και μηδενικό ΦΠΑ  για τα νησιά του Αιγαίου, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου κλπ

– στα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, τα κίνητρα σε νέα ζευγάρια για να κατοικίσουν σε νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη  και

– στα μέτρα για  το μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως τη μετάβαση στο δόγμα της  «αποτροπής», την αλλαγή του νόμου για την ιθαγένεια και την ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών στην ελληνική  κοινωνία με παροχή ελληνικής παιδείας.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Νικολαΐδης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ζωντανή και σε βάθος συζήτηση, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι πολίτες με τις ερωτήσεις και τις εύστοχες παρατηρήσεις τους.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *