Το νόημα της 28ης Οκτωβρίου ‘40

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Απέχοντας λίγες μόνο ημέρες από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ογδόντα χρόνια από εκείνη την στιγμή δόξας και τιμής του Έθνους μας, επιθυμούμε να μοιραστούμε μαζί σας λίγες σκέψεις για το νόημα της ιστορικής αυτής στιγμής. Σκέψεις που είναι εξαιρετικά επίκαιρες και σήμερα, καθώς η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει επιβουλές και απειλές παρόμοιες με εκείνες της  φασιστικής Ιταλίας που τελικά κατέληξαν σε πόλεμο και στην ένδοξη εποποιία του Ελληνικού  Στρατού.

Ποια ήταν όμως τα «μυστικά» της αποφασιστικής στάσης που κράτησε η Ελλάδα εκείνη τη περίοδο απέναντι στην Ιταλία και αργότερα και στην ναζιστική Γερμανία; Κατ’ αρχάς υπήρχε στην ηγεσία της χώρας ο Ιωάννης Μεταξάς, που αν και είχε έρθει στην εξουσία με πραξικόπημα και παρά τις προτιμήσεις του όσον αφορά τα πολιτικά στρατόπεδα της εποχής (όπως προκύπτουν από το ημερολόγιο του), την κρίσιμη ώρα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ιστορίας, βάζοντας πάνω από όλους και από όλα την Ελλάδα, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στον εισβολέα.

Ταυτόχρονα, ξεκινώντας από το 1937, προετοίμαζε την αμυντική θωράκιση της χώρας και την προετοιμασία των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων, ερμηνεύοντας σωστά τα «σύννεφα» που συγκεντρώνονταν πάνω από την Ευρώπη. Η Ελλάς, παρακολουθούσε με ψυχραιμία τις προκλήσεις των Ιταλών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ακόμα και τον τορπιλισμό της «Έλλης» στην Τήνο αλλά προετοιμάζονταν, χωρίς να έχει ψευδαισθήσεις για όσα θα ακολουθούσαν.

Αλλά και ο Ελληνικός λαός, ενωμένος και περήφανος, με λαμπρό φρόνημα και ηθικό απαράμιλλο, έτρεξε να στρατευθεί και να πολεμήσει, να υπερασπίσει «τους βωμούς και της εστίες του» απέναντι σε υπέρτερους εισβολείς. Και έγραψε σελίδες δόξης ενώ ο φόρος αίματος των νεκρών στρατιωτών και αξιωματικών ήταν βαρύτατος. Δείχνοντας για ακόμα μία φορά ότι η ελευθερία και η εθνική κυριαρχία δεν χαρίζεται σε κανέναν. Κατακτιέται με θυσίες!

Σήμερα η πατρίδα μας απειλείται από την Τουρκία και η πιθανότητα πολεμικής εμπλοκής είναι πιθανή. Αν υπάρχει κάποιο βασικό μήνυμα από την φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου -η οποία παρεμπιπτόντως θα γίνει χωρίς στρατιωτική παρέλαση και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στην καθιερωμένη Δοξολογία λες και δεν υπήρχαν τρόποι να γίνουν και τα δύο- είναι ότι μόνον ενωμένοι, με υψηλό ηθικό, και με μια πολιτική ηγεσία που πρέπει να είναι συμπαγής, μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί απέναντι στον επιθετικό γείτονα. Καλές οι όποιες διπλωματικές δράσεις υλοποιεί η κυβέρνηση της χώρας, μακάρι να έχουμε κοντά μας και τους Ευρωπαίους εταίρους μας -που μέχρι τώρα δίνουν προτεραιότητα στις οικονομικές σχέσεις τους με την Τουρκία παρά στην αλληλεγγύη σε δύο μέλη της ΕΕ- αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι καθήκον δικό μας είναι να υπερασπίσουμε τα δίκαια μας. Και σε αυτή την αποστολή ίσως να είμαστε και μόνοι μας.

Χρέος της κυβέρνησης είναι να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό για τις δυσκολίες που έρχονται και να κάνει όλες εκείνες τις προπαρασκευαστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας των Τούρκων, κι ας αποδειχτούν στο τέλος περιττές.

Χρέος της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, είναι να έχει σε ετοιμότητα τις ένοπλες Δυνάμεις ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που πιθανότατα έρχονται.

Τέλος, χρέος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστήσει σαφές στους εταίρους μας ότι δεν θα ανεχτούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και σίγουρα η στάση μας «δεν είναι δεδομένη».

Μόνον έτσι θα διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή μας. Αλλά και αν χρειαστεί θα δώσουμε την απάντηση στους ταραξίες γείτονές μας. Αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνουμε από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Οι ήρωες του αγώνα του 1940 μας δείχνουν το δρόμο.

Τιμή και δόξα στον περήφανο Ελληνικό λαό που ξέρει να μάχεται για τα ιδανικά και τις αξίες του!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *